Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană și Republica Malta

A A A

Anunțuri

11/03/2020 | Anunțuri

Urmare măsurilor restrictive luate de autoritățile italiene de a declara întreg teritoriul Italiei „zonă unică protejată” și interzicerea oricăror deplasări a persoanelor cu excepția celor de serviciu și necesităților de sănătate, Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană solicită tuturor conaționalilor să se abțină de la călătorii, frecventarea locurilor publice, să iasă din casă la stricta necesitate, iar adresările la misiunea diplomatică pentru servicii consulare, să fie doar în cazuri de urgență şi situații excepționale.

Limitarea activității și a fluxului de persoane se impune ca o măsură de precauție absolut necesară, în contextul în care secția consulară a misiunii diplomatice este vizitată zilnic de un număr mare de cetățeni din diferite regiuni ale Italiei, mai mult sau mai puțin afectate de situația epidemiologică.

Totodată, se informează că unele servicii consulare sunt prestate prin poștă (declaraţii consulare, solicitări de acte, transcrierea actelor de stare civilă, altele) . Pentru aceasta persoanele urmează să apeleze prealabil la numărul de telefon +39 0647881022 şi/sau email roma@mfa.gov.md ....

09/03/2020 | Anunțuri

La data de 8 martie 2020, Guvernul Republicii Italiene a anunțat noi măsuri urgente pentru combaterea și prevenirea infecției cu COVID-19, care includ următoarele:

 • Stabilirea unei zone cu măsuri restrictive speciale (întregul teritoriu al Regiunii Lombardia, provinciile Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell'Emilia și Rimini din regiunea Emilia Romagna; provincia Pesaro e Urbino din Marche; provinciile Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola și Vercelli din Piemonte, respectiv provinciile Padova, Treviso și Veneția din Veneto). Trebuie evitate toate deplasările care nu sunt strict necesare, atât în intrare și ieșire, cât și în interiorul acestei zone.

 • Pe întreg teritoriul Italiei, se suspendă activități culturale și sociale, precum evenimente, spectacole de teatru sau cinematografice, muzee. Se suspendă, de asemenea, ceremoniile civile sau religioase. Se recomandă limitarea, pe cât posibil, a deplasărilor persoanelor fizice doar în cazuri strict necesare.

 • Activitățile didactice (școli și universități) sunt suspendate până pe 3 aprilie în zona cu măsuri restrictive speciale și până pe 15 martie în restul teritoriului.

...

26/02/2020 | Anunțuri

În contextul creșterii numărului de focare şi de persoane infectate cu virusul Covid-19 (coronavirus) în regiunile de nord ale Republicii Italiene, Ambasada recomandă cetățenilor Republicii Moldova aflați în această țară să respecte cu strictețe indicațiile autorităților italiene referitoare la situația epidemiologică de moment.

Ministerul italian al Sănătății a pus la dispoziție, pe portalul dedicat ( salute.gov.it/nuovocoronavirus ), lista de întrebări și răspunsuri, sfaturi pentru călători și recomandări pentru a diminua riscul de expunere sau de transmitere a virusului. De asemenea, cetățenii pot apela non-stop numărul verde 1500 , la care se comunică informații în limbile italiană, engleză și chineză.

Prin urmare, persoanele sunt rugate să se abțină de la călătorii, frecventarea locurilor publice, să iasă din casă doar în cazurile de strictă necesitate, precum şi să întreprindă acțiunile necesare referitoare la igienă şi dezinfecție. La fel, întru evitarea aglomerațiilor şi expunerii la riscurile de infecții, pe perioadă respectivă, conaționalii sunt rugați să se adreseze pentru servicii consulare, doar în cazuri de...

14/02/2020 | Anunțuri

10/02/2020 | Anunțuri

În perioada 9-11 februarie curent, se desfăşoară cea mai mare manifestare de turism din Italia - BIT Milano.

Tradiţional, Republica Moldova este prezentă la Târg cu un stand national, fiind reprezentată de către Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), împreună cu Asociația Națională a Ghizilor din Moldova si companii din domeniul industriei turismului Tatra-Bis şi Ways Travel, precum și producătorii de vinuri Purcari și Asconi Winery, care combină promovarea vinurilor cu cea a turismului enologic.

Este de menționat că prezența constantă a Republicii Moldova la BIT Milano impulsionează creşterea interesului faţă de destinaţiile turistice din țara noastră, avand in vedere participarea extinsă a factorilor responsabili din sector şi stabilirii contactelor internaţionale de colaborare.

Ediția din anul precedent a înregistrat peste 43 de mii de vizitatori în cele 3 zile de târg.

În context, toţi doritorii să viziteze standul Republicii Moldova o pot face până la data de 11 februarie curent, or.Milano, Fiera Milano City, Pavilionul 4, Stand A119-B118.

07/02/2020 | Anunțuri
Dragi prieteni, Vă invităm la prezentarea filmului "Siberia din oase”/”Siberia nelle ossa” /”Siberia in the Bones", o producţie OWH Studio, în regia Leontinei Vatamanu, producător Virgiliu Mărgineanu, care va avea loc la 12 martie 2020, ora 18.15, în incinta Centrului Cultural Francez Saint-Louis, situat pe adresa: Largo Toniolo, 20/22, 00186 Roma..
20/01/2020 | Anunțuri

Stimați membri ai diasporei,

Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat lansează apelul pentru o nouă rundă de granturi în cadrul Programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB (DEH) pentru Subprogramele:

REÎNTOARCEREA PROFESIONALĂ A DIASPOREI - vor fi finanțate proiecte ale profesioniștilor din diasporă, cu scopul de a încuraja transferul de capital uman și experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova, prin intermediul reîntoarcerii profesionale. Pentru această categorie vor fi oferite granturi a câte 40 000 MDL.

...

20/01/2020 | Anunțuri

Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat lansează Apelul de Granturi în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, aprobat prin HG nr.801/2018.

Sunt invitate să aplice la program autoritățile publice locale de nivelul I în comun cu asociațiile/membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți, partenerii de dezvoltare/donatorii, pentru a beneficia de susținere financiară nerambursabilă în cadrul Programului „DAR 1+3”.

Apelul pentru depunerea dosarelor este deschis începând cu data de 2 ianuarie 2020 până la data de 9 februarie 2020, ora 24:00. Dosarele depuse vor respecta cerințele prevăzute în Ghidul de aplicare al Programului.

Pentru mai multe detalii, rugăm să accesați : https://brd.gov.md/ro/content/diaspora-acasa-reuseste-dar-13

17/01/2020 | Anunțuri

Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova! La 10 ianuarie 2020 au intrat în vigoare modificările la Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind conversiunea permiselor de conducere, care a fost semnat în 2003 şi este în vigoare din 2004. Menţionăm că aceste noi modificări se referă exclusiv la faptul introducerii modelului permisului de conducere al anului 2015 în Acord, deci completarea Acordului cu acest model de permis, pe lîngă cele anterioare deja prevăzute. Aşadar, pînă în 10.01.2020 puteau fi convertite toate permisele moldoveneşti (fără examene), cu excepţia modelului din 2015, care nu era inclus în acord. Din acest considerent în ultimii ani titularii acestor acte întîlneau problema schimbării acestora. Dacă întruneau condiţiile legale, ceilalţi titulari de permise moldoveneşti nu aveau aceste probleme. Noile modificări nu schimbă termenul în care poate fi schimbat permisul, acesta rămînînd a fi de pînă la 4 ani din momentul stabilirii rezidenţei, cu posibilitatea conducerii mijlocului de transport în Italia în baza permisului moldovenesc, ca şi anterior, timp de 1 an de zile din momentul stabilirii rezidenţei. La fel, a rămas în vigoare prevederea că permisul moldovenesc trebuie să fie emis pînă la data stabilirii rezidenţei în Italia. Procedura conversiunii se poate face direct...

09/10/2019 | Anunțuri

La 20 octombrie 2019, în cadrul circumscripției electorale uninominale nr. 50 – la Vest de Republica Moldova, vor avea loc Alegeri Parlamentare noi. Cetățenii Republicii Moldova aflați în Republica Italiană își vor putea exercita dreptul la vot la secțiile de votare care vor fi deschise în următoarele orașe:

 1. Ancona (Via Scrima 19)
 2. Bergamo (Via Carpera 17)
 3. Bologna (Via Battindarno 127/3)
 4. Bolzano (Via della Mendola 124)
 5. Brescia (Corso Garibaldi 29)
 6. Firenze (Piazzale Donatello 3)
 7. Ferrara (Viale Cavour 195)
 8. Genova (Via Balbi 5)
 9. Mestre (Via Sernaglia 43)
 10. Mestre (Via Andrea Costa 12)
 11. Milano (sediul Consulatului General,Via Vincenzo Gioberti 8)
 12. Milano (Via Lorenzo Mascheroni 23)
 13. Modena (Via Largo Pucci 40)
 14. Napoli (Via De Giaxa 4)
 15. Padova (sediul Consulatului, Via Milazzo 22)
 16. Padova (Via Diego Valeri 17)
 17. Parma (Via Argonne 4)
 18. Perugia (Via dell’Armonia 79 – Castel del Piano)
 19. Pesaro (Via Gavardini 10)
 20. ...

Pagini