Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană și Republica Malta

A A A

Comunicat de presă

Publicat:Tue, 26/03/2019 - 13:35

În perioada 21-22 martie curent, la Roma, s-a desfășurat reuniunea Comisiei mixte moldo-italiană în domeniul transportului rutier internațional de mărfuri și pasageri. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, cu participarea dlor Iurie Ceban, vicedirector al Serviciului Vamal, Dumitru Albulesa, Administrator Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova, alţi colaboratori ai instituţiei, Eugen Dațco, Președinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, colaboratori ai Ministerului Economiei și Infrastructurii şi ai Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

Părțile au discutat subiecte legate de fluidizarea transportului internațional rutier între cele două țări, fiind subliniată necesitatea dezvoltării transportului regulat de pasageri, din perspectiva conectivităţii sporite și performanțelor pozitive, inclusiv dezvoltarea transportului turistic.

Delegațiile au efectuat un schimb de opinii și remarcat dinamica ascendentă a schimburilor comerciale între țări care în 2018 au constituit 699,1 milioane de dolari, exporturile majorându-se cu 31,20%, importurile cu 17,6%, iar 78% se realizează pe cale rutieră.

În urma negocierilor partea italiană a suplinit cu 20% cota de autorizații stabilită pentru anul 2019, întru efectuarea transportului bilateral/tranzit cu vehicule de categoria EURO III, însoțite de certificate tip CEMT.

S-a convenit de comun acord că lansarea serviciilor de transport regulat de pasageri reprezintă un element esențial pentru mobilitatea persoanelor între Republica Moldova și Republica Italiană, urmînd a simplifica procedurile de autorizare a acestor servicii.

Părțile au confirmat necesitatea dezvoltării continue a relațiilor în domeniul transportului rutier internațional de pasageri și mărfuri între cele două țări, în vederea consolidării relațiilor bilaterale.