Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană și Republica Malta

A A A

Anunţ

Publicat:Mon, 18/05/2020 - 19:09

Începând din 18 mai 2020, Guvernul Italiei a anunțat noi măsuri de relaxare a unor prevederi impuse în contextul pandemiei Covid-19. Astfel, se reiau activitățile comerciale cu amănuntul, precum și barurile, restaurantele cu servirea pe loc, unitățile balneare, centrele estetice și frizeriile, dar și activitatea muzeelor și bibliotecilor, cu respectarea strictă a protocoalelor de siguranță specifice. La fel, este permisă oficierea slujbelor religioase în prezența credincioșilor, în conformitate cu protocoalele de siguranță stabilite.

Totodată, s-a anunțat că redeschiderea sălilor de sport, bazinelor de înot, a centrelor sportive este planificată începând cu 25 mai și că din 15 iunie cinematografele și teatrele își vor putea relua activitățile.

În perioada 18 mai - 2 iunie 2020, regulile de călătorie rămân similare.

Deplasările în cadrul aceleiași regiuni se pot face în mod liber, fără declarația pe proprie răspundere. Până la 3 iunie 2020, deplasările în afara regiunii se pot face doar pentru motive legate de muncă, de sănătate sau de absolută urgență.

Începând cu 3 iunie 2020, vor fi permise deplasările libere între regiuni, precum și din și spre țările Uniunii Europene, fără a fi nevoie de carantină, pentru cei care sosesc în Italia din aceste țări.

Este de remarcat că, pentru perioada 3 - 15 iunie curent, se vor aplica aceleași reguli și cerințe de intrare a persoanelor fizice originare din țările non - UE, pe teritoriul Italiei, comunicate anterior de Ambasadă (Informația detaliată poate fi văzută aici).

Pentru informații adiționale consultați textul Decretului-Lege nr.33 din 16 mai 2020, Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 17 mai curent și rubrica Întrebări&Răspunsuri pe pagina Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei: 

http://www.governo.it/it/articolo/conte-firma-il-dpcm-17-maggio-2020/14616;
https://www.gazzettaufficiale.it/eli/id/2020/05/17/20A02717/sg;
https://www.gazzettaufficiale.it/atto/serie_generale/caricaDettaglioAtto/originario?atto.dataPubblicazioneGazzetta=2020-05-16&atto.codiceRedazionale=20G00051&elenco30giorni=true;
https://www.esteri.it/mae/it/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html.